Kategorie: Wszystkie | Ciasta
RSS
niedziela, 10 lipca 2011
Nowa strona!
Blog zostaje przeniesiony na stronę ekomuffiny.cba.pl.
wtorek, 07 czerwca 2011
Wegańskie ciasto marchewkowe
Idealne ciasto marchewkowe. Smaczne i puszyste! Porcja jest mała, pasuje idealnie do tortownicy o wymiarach 7-8 cali.



piątek, 11 marca 2011
Propozycja podania: tort czekoladowy z kremem pistacjowym i malinami
Znów korzystamy z przepisu na wegańskie ciasto czekoladowe. Tym razem z malinami i pistacjowym kremem maślanym. Połączenie idealne!

Wegańskie babeczki waniliowe
Oto wegańskie babeczki waniliowe. Przepis pochodzi z książki "Vegan Cupcakes Take Over The World". Do tego krem z serka (cream cheese frosting) w kolorze błękitnego marmurku. Przepis na krem znajdziecie w tym wpisie.


wtorek, 01 marca 2011
Wegańskie kukurydziane muffiny
Pyszne muffiny kukurydziane. Zwarte i aromatyczne. Idealne z suszonymi lub kandyzowanymi owocami ponieważ ciasto nie jest wilgotne. Kilka dni temu przygotowałam całą blachę minimuffinek i zrobiły furorę!



wtorek, 22 lutego 2011
Propozycja podania: tort czekoladowy + krem z serka
Oto jedna z moich propozycji podania tortu. Uwielbiam je robić i za każdym razem łączę ze sobą różne smaki. Tym razem jest to tort czekoladowy (z przepisu na czekoladowe ciasto wegańskie) z domowej roboty dżemem z czerwonej porzeczki. Do tego krem na bazie serka naturalnego czyli tzw. cream cheese frosting. Całość posypana tartą czekoladą.



Wegańskie ciastka czekoladowe z melasą i syropem klonowym
Jedne z moich ulubionych. Mają wyrazisty posmak melasy i pięknie wyglądają.



wtorek, 08 lutego 2011
Wegańskie muffiny pomarańczowe z wiśniami
To chyba jeden z moich ulubionych przepisów. Muffiny są aromatyczne i puszyste. Ich skórka jest krucha i pięknie wygląda gdy jest przyrumieniona. Do tego mają ciekawe zabarwienie przez sok, który puszczają owoce wiśni.



środa, 26 stycznia 2011
Ciastka kokosowe z czekoladą
Kolejny przepis idealny dla wegan. Jajka zastępuje nam mieszanka z mielonego siemienia lnianego i wody. Zasada jest prosta - 3 łyżki siemienia + 3 łyżki wody na 1 jajko. Ciasteczka są kruche i aromatyczne. Wiórki kokosowe nadają im elastyczności dlatego po upieczeniu są lekko ciągnące.



sobota, 22 stycznia 2011
Czekoladowe ciasto wegańskie
Na początek najprostsze i najlepsze ciasto czekoladowe, o jakim można pomyśleć. Idealne zarówno jako ciasto tortowe, jak i babeczki. Smakiem spokojnie dorównuje ciastom czekoladowym na jajkach... A może nawet jest jeszcze lepsze?



 
1 , 2